Ons verhaal


Het rijke verhaal van Sterkstokers gaat ver terug
in de geschiedenis.


HET ZIT IN DE FAMILIE


Overgrootvader Driek Cuyvers, “Den Driek,” was een bekende liftman in de mijn van Zonhoven. Tijdens de bezetting was het illegaal distilleren van jenever een welkome bijverdienste voor de grote familie Cuyvers.

Grootvader Antoon was een koperslager die veel stookketels in de regio leverde. Hij werd net voor de bevrijding beboet door de Duitse bezettingsmacht voor het illegaal bezitten en gebruiken van een ketel. Grootvader Antoon stopte na de oorlog, en voor vader John Cuyvers was stoken een jeugdherinnering.

Maar distilleren zit in de genen, en Thomas Cuyvers nam zonder voorkennis van deze geschiedenis het ambacht over!


GIST SPECIALIST


Thomas begon te experimenteren. Als specialist in gist voor de bakker was het een uitdaging om met dezelfde gist te experimenteren in de fermentatie van bier, wijn en distillaten. Het is tenslotte hetzelfde graan dat smaak geeft aan heerlijk brood of spirits!

De eerste producten waren voornamelijk likeuren en elixers, geïnspireerd door klassieke desserts zoals Suzette, frangipane en honingkoek. Na familie, vrienden en kennissen kwam er al snel een bescheiden vraag naar meer. In 2011 werd alles in gang gezet voor de officiële verkoop!


TAXANDRIA ELIXIRS EN DISTILLATEN


Onder de merknaam “Taxandria Elixirs en Distillaten,” verwijzend naar de naam die de Romeinen aan onze Kempen gaven, werd lokale bekendheid verworven.

De elixirs werden gevolgd door de distillatie van jenever en gin.


DISTILLEREN VOOR DERDEN


Toen de gin-hype uitbrak, kwamen er verzoeken van derden om hen te helpen bij het maken van hun eigen recepten.

Er kwamen verrassende uitdagingen en smaakcombinaties, waarvan pompoenpitten, ui, raap en sansho-peper slechts enkele voorbeelden zijn. Door te blijven experimenteren, vergrootte Thomas zijn expertise en kennis als distilleerder en werd hij een meester in zijn vak.

CONTRACT DISTILLATIE

Brouwers uit de "Lage Landen", België en Nederland, hebben een sterke reputatie opgebouwd voor kwaliteitsbieren en spirits. De specifieke recepten creëren bieren met een uniek karakter. Samen werden deze producten met een laag alcoholgehalte omgevormd tot een spirit.

We begeleidden onze klanten bij de keuze van de distillatiecurve. Hiermee kiezen we voor meer of minder fruitige aroma's uit de “voorloop” en het begin van de “naloop”. De producten rijpten meestal in eikenhouten vaten totdat het gewenste aroma was gevormd. Deze rusten in onze distilleerderij, of mogelijk bij de klant.

HET STERK MERK


In het voorjaar van 2017 veranderde “Taxandria Elixirs en Distillaten” in Sterkstokers Distilleries. Met de Thomas Gin No. 21 en beide Cameo Vermouths kwamen ook nieuwe klassiekers.

De Thomas Gin No. 21 ontvangt lovende recensies van zowel professionals als liefhebbers vanwege zijn krachtige maar aangename smaakkarakter.

De Cameo-vermouths, beide op culinair niveau, bewijzen de veelzijdigheid van het bedrijf. Eind 2017 greep Thomas terug naar de basisingrediënten van het Elixir Suzette en hervormde het tot het Antwerpse Elixirke, een likeur met een jong, fris karakter en een laag alcoholgehalte.

PRIVATE LABEL


Verdere groei werd gerealiseerd door samen te werken met de horecasector en bedrijven om hun eigen private label spirits te ontwikkelen. De waarde van het restaurant of bedrijf werd omgezet in een uniek product!

Vanuit de garage, en als specialist in het vervaardigen van Private Label-dranken, verhuisde Sterkstokers in het voorjaar van 2017 naar een modern industrieel gebouw aan de Veilingstraat in Hoogstraten.


AMBACHT & SPECIALISATIE


Nieuwsgierig als we zijn, experimenteren we graag. Op advies van internationale collega's hebben we in 2013 ons eerste vat whisky gemaakt. Een vat dat niet zal worden gebotteld of verkocht. Misschien heb je als bezoeker het voorrecht om deze te proeven in de distilleerderij!

Sterkstokers is de specialist in het creëren van ambachtelijke, unieke gin, jenever, elixir, vermout, vodka en whisky van topkwaliteit.

HET JAAR 2000


En net toen we aan onze investering in de nieuwbouw begonnen, sloeg de wereldwijde pandemie toe. We waren ook niet immuun voor de economische impact. We vonden echter snel een manier om de medische gemeenschap te helpen door de tekorten aan desinfecterende alcohol aan te pakken. Aanvankelijk gebruikten we onze bestaande voorraad. Later werkten we samen met brouwers die hun bieren leverden, waarvan we de alcohol extraheerden. Zij hadden een grotere fermentatiecapaciteit, en wij konden efficiënt distilleren. Het was een uitdagende tijd, maar er was een zilveren randje: daarna lieten we het gedistilleerde bier rijpen in vaten en ontdekten we bierbrandewijn, een spirit met een profiel dat ligt tussen gerijpte gin en whisky in.

P.S.: We hebben nog steeds desinfecterende alcohol op voorraad.


ONZE NIEUWE DISTILLEERDERIJ


Na jaren van werken op onze locatie in Hoogstraten waagden we begin 2020 de sprong. We begonnen met de bouw van onze nieuwe distilleerderij. (Covid-jaar)

In november 2020 zijn we verhuisd!

Naast het kanaal in Sint-Lenaarts verwelkomen we nu graag onze bezoekers.


EXPORT


Met trots kijken we terug en ambitieus kijken we vooruit! Onlangs zijn we verhuisd naar een nieuwe vestiging die drie keer zo groot is, dus er is volop ruimte voor groei!

Ons vakmanschap, onze persoonlijkheid en passie drijven ons om te blijven innoveren en verbeteren. We houden ervan om onszelf uit te dagen!

De eerste stappen richting export zijn gezet. Buitenlandse klanten boeken een weekend in Antwerpen om hier hun recept te ontwikkelen en vervolgens hun eigen flessen te importeren. Zo combineren we ons traditionele vakmanschap met hun eigen lokale eisen.

Local Happiness


BOEREMELK LIKEUR


 Zo herken je het moment waarop alles perfect samenkomt. Geput uit Thomas' ervaring als productontwikkelaar in de bakkerij- en patisseriewereld, zijn achtergrond in verkoop en marketing, en de diepe band van Karin, zijn vrouw, met de landbouw als dochter van een boer met een liefde voor melklikeur, voelden we ons geïnspireerd om iets speciaals te creëren. Het resultaat is een unieke likeur gemaakt van echte melk. En het is zo heerlijk: een echte traktatie.


ALCOHOLVRIJE DRANK - MIXERS - ... 100% SMAAK


In 2019 waren we op zoek naar een manier om de essentie van gin alcoholvrij te creëren. Het vervangen van ongeveer 40% alcohol door water was echter niet de juiste aanpak. Onze GINOO was een interessante poging, maar...

De echte doorbraak kwam toen we ons realiseerden dat mensen die kiezen voor alcoholvrij, geen vervanging willen, maar een drank die een beleving biedt: het leven vieren door iets bijzonders te delen met zichzelf en anderen.

Dit inzicht leidde ons naar nieuwe technieken om smaken te vangen in een fles. We ontdekten dat ons brein verleid moet worden om te genieten van unieke dranken.

Onze Zero-lijn staat voor heerlijke dranken die een bijzondere ervaring bieden.

Local Happiness