History

Het Parfum

Het verhaal van Sterkstokers begon in de bakkerswereld. Kempenaar Thomas Cuyvers begon naast zijn beroep als bakker als hobby zich bezig te houden met alcohol, alambieken en distilleerkorven. “Mijn groottante heeft nog alcohol gestookt en mijn grootvader is tijdens de oorlog als moonshiner (illigale stoker) nog opgepakt door de Duitsers.” Het distilleren van alcohol zit in de genen van de familie Cuyvers.

Na het produceren van de Suzette Elixir, creëerde Thomas de succesvolle Sterke Peer Gin nr. 14 gin, naar de Wuustwezelse dorpsfiguur. Gin werd zo terug naar zijn oorspronkelijke roots gebracht, Vlaanderen! Hierna kwam de Custos Gin nr. 5 gin uit, gebaseerd op een historisch figuur uit de gemeente Brecht. Vervolgens werden veel Private Labels vervaardigd onder de oude naam: Taxandria-Elixirs. De afgelopen jaren zijn, naast de eigen producten en de Private Labels, ook onze voetbalgins enorm populair.

Het succesverhaal brengt ook een naamsverandering met zich mee: van Taxandria-Elixirs naar Sterkstokers Distilleries. Ons team is ook uitgebreid en naast Thomas en Karin, werken nu ook Patrick, Wout en Lorenz bij Sterkstokers.

Enkele weken terug bottelden we met veel liefde onze Cameo Vermouth‘s: De semi-sweet red als de semi-dry white zijn twee Belgische vermouth’s, ambachtelijk en vakkundig gecreëerd door meester-distillateur Thomas Cuyvers. Beide toppers zijn van culinair niveau. Al snel kwam de vraag welke gin er bij onze vermouth’s pasten. Daarom maakten we een nieuwe gin, welke de naam draagt van de distillilateur zelf, Thomas Cuyvers: Thomas Gin nr. 21. De krachtige gin geeft de nodige push aan je cocktails, maar is ook puur heerlijk en toch verrassend zacht.

Ter ere van Thomas’ overgrootvader, Driek Cuyvers, die begon met het stoken in de familie Cuyvers en nu de Sterkstokers familie, maakten we een Den Driek; Oude Kemp’sche Jenever. Een oude jenever met een modern design maar een vleugje nostalgie in de smaak.

Wat onze botanicals betreft, werken we met een permanent assortiment van dertig tot vijftig kruiden. Sommigen gedroogd, anderen in een maceraat of gedistilleerd.

Sterkstokers is en blijft een lokale stokerij waar op ambachtelijke wijze en met enorm veel passie verschillende gin’s, elixirs en nu ook vermouth vervaardigd worden.

Local Happiness

Pin It on Pinterest

Share This