fbpx
  • België
    • Engels
    • Frans
    • Duits

Onze geschiedenis

 

 

Please enable the breadcrumb option to use this shortcode!

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan

Overgrootvader Driek Cuyvers -“Den Driek”- was een bekende liftman in de koolmijn van Zonhoven. Tijdens de Duitse bezetting in Wereldoorlog II was het illegaal stoken een welgekomen bijverdienste voor het grote gezin Cuyvers. Grootvader Antoon was als kopersmid leverancier voor vele stookketels in de buurt; Hij werd net voor de bevrijding nog beboet door de Duitse bezetter voor het illegaal bezit en gebruik van een stookketel.

Bakker & gist specialist

 

Telg Thomas Cuyvers begon 60 jaar later te experimenteren. Als specialist in gist voor de bakkerij was het een uitdaging om met dezelfde gist ook te experimenteren met fermentatie van bier, wijn en distillaten. Het is immers dezelfde tarwe die met levende gist de smaak geeft aan lekker brood of aan sterke drank.

De eerste producten waren vooral likeuren en elixirs, geïnspireerd op klassieke desserten zoals Suzette, frangipane & honingkoek. Eerst werden deze likeuren enkel voor vrienden en kennissen gemaakt. Al snel bleek er een bescheiden vraag te zijn en in 2011 werd alles in orde gebracht voor een eerste officiële verkoop.

Eerst was er “Taxandria Elixirs en Distillaten”

 

De elixirs kregen de merknaam “Taxandria Elixirs en Distillaten”, verwijzend naar de naam die de Romeinen gaven aan onze Kempische regio. Na de elixirs volgde jenever & gin. Nog steeds als hobby, verwierf “Taxandria Elixirs en Distillaten” bekendheid met zijn originele streekproducten.

Stoken voor derden

 

Toen de gin-hype losbarste, kwam de vraag van derden om hen te helpen met eigen recepten. Op elke vraag ging Thomas in. Er kwamen enkele verrassende uitdagingen en combinaties: pompoenpitten, ui, raap of sansho-peper zijn maar enkele voorbeelden. Door te blijven experimenteren vergrootte de expertise en vakkennis als distillateur en werd Thomas een meester in zijn vak.

Contract distilling voor lokale brouwerijen en wijnboeren

 

Brouwers van de Lage Landen hebben een sterke reputatie met kwalitatieve bieren en wijnen. Hun recepten zorgen voor bieren met elks hun unieke karakter. We helpen om deze lage alcoholproducten om te zetten naar een spirit. We begeleiden bij de keuze voor de stookcurve, met de respect voor de aard, de liefde en de trots van de brouwer en wijnboer. Hiermee kiezen we voor meer of minder fruitige aroma’s in de voorloop en voor de kracht/noot van de naloop. Nadien rijpen de producten meestal op eiken vaten tot de gewenste smaak gevormd is. Deze rusten in onze stokerij, of eventueel bij de klant.

Het Sterkstokers merk

 

In het voorjaar van 2017 veranderde “Taxandria Elixirs en Distillaten” in Sterkstokers Distilleries. Met de Thomas Gin nr. 21 en beide Cameo Vermouth’s (nr. 11 semi-sweet red & nr. 17 semi-dry white) kwamen er ook nieuwe signature producten. De Thomas Gin nr. 21 krijgt van zowel professionals als liefhebbers lovende reacties, door zijn krachtige maar aangename smaakkarakter. 

De Cameo vermouths, beide van culinair niveau, bewijzen de veelzijdigheid van het bedrijf. Eind 2017 greep Thomas terug naar de basisingrediënten van de Elixir Suzette en restylde deze tot het Antwerps Elixirke, een likeur met een jong, fris karakter en laag alcoholpercentage.

Thomas werkte ook aan een nieuw jeneverconcept. “Den Driek, Oude Kemp’sche jenever” is een oude jenever op basis van rogge & tarwe moutwijn, waar naast jenever de gagel een streekeigen accent geeft.

Relatiegeschenken

 

Een volgende groei kwam toen we ook horeca en bedrijven hielpen met hun eigen spirit. We proberen steeds de waarden van het bedrijf te vertalen in een uniek product.

Als specialist in het vervaardigen van Private Label dranken, verhuisden we in lei In het voorjaar van 2017 veranderde “Taxandria Elixir van de garage in Sint-Lenaarts naar een modern industriepand in de Veilingstraat te Hoogstraten. De distilleerketel werd vergroot naar een met een capaciteit van 2000 liter per run.

Gin, jenever, whiskey, rum, elixir, vermouth & wodka

 

Nieuwsgierig als we zijn, doen we niets liever dan experimenteren. Op advies van internationale collega’s maakten we ons eerste vat whiskey in 2013. Een vat dat niet gebotteld en verkocht zal worden. Misschien heb je als bezoeker ooit het voorrecht om in de stokerij hiervan te mogen proeven. Oude jenever, rogge moutwijn en rum liggen ook al een tijdje op vat te rijpen. Een eerste botteling van een gerijpt vat rum werd de limited edition rum: Jack Fox

We vervaardigen naast onze eigen producten ook Private Label dranken, zowel kleine als grote batches. Met Thomas & Karin als zaakvoerders, Patrick & Lorenz die de verkoop voor hun rekening houden en Els in de productie, is Sterkstokers gespecialiseerd in het creëren van unieke gin, jenever, elixir, vermouth, wodka & whisky van unieke topkwaliteit.

Export

 

Sterkstokers kent een sterke groei. Ons meesterschap, onze kleinschaligheid en passie drijft ons om steeds te vernieuwen en beter te worden. We houden ervan om onszelf uit te dagen. De eerste stappen naar export zijn gezet. Buitenlandse klanten boeken een weekend Antwerpen en komen hier hun recept ontwikkelen en importeren vervolgens hun eigen flessen. Zo combineren we ons traditioneel vakmanschap met hun lokale wensen.

Local Happiness

Pin It on Pinterest

Share This