Breng een bezoek aan de stokerij.

Ontdek hoe onze verschillende dranken gedistilleerd worden, hoe we onze grondstoffen en tussenproducten verwerken en proef onze heerlijke creaties.

Je kan onze stokerij op verschillende manieren bezoeken. Ervaar in groep een degustatie, beleef het stoken van een uniek gin-recept met je team of boek onze stokerij als kader voor je bedrijfspresentatie!

Indien je een aangepast bezoek wenst, gelieve je concept dan naar lorenz@sterkstokers.be te mailen.

Onze geschiedenis

“Het bloed kruipt waar het niet gaan kan”

Overgrootvader Driek Cuyvers, “Den Driek” was een bekende liftman in de mijn van Zonhoven. Tijdens de Duitse bezetting van Wereldoorlog II was het illegaal stoken een welkome bijverdienste voor het grote gezin Cuyvers. Na de oorlog stopten ze ermee en voor vader John Cuyvers is het stoken een jeugdherinnering. Het leek geen toeval dat Kleinzoon Thomas de draad terug oppikte.

Technisch adviseur voor de bakker

Thomas startte als hobbyist. Als gist-specialist voor de bakkerij was het logisch dat er geëxperimenteerd werd met drank. Het is dezelfde tarwe die met gist -in een andere werkwijze weliswaar- lekker brood of sterke drank wordt.

De eerste producten waren vooral likeuren en elixirs. Geïnspireerd op klassieke desserten zoals Suzette, frangipane, honingkoek… Eerst werden deze likeuren enkel voor vrienden en kennissen gemaakt. Al snel bleek er een bescheiden vraag te zijn en werd eind 2011 alles in orde gebracht voor de eerste officiële verkoop.

Taxandria Elixirs en distillaten

De elixirs kregen de merknaam Taxandria Elixirs & Distillaten, verwijzend naar de naam die de Romeinen gaven aan onze Kempische regio.

In 2014 distilleerde Thomas een jenever speciaal voor zijn geboortedorp Wuustwezel: de Sterke Peer Jenever: een authentieke, klassieke graanjenever die ondertussen zelfs een plaats kreeg in het Jenevermuseum te Hasselt! Nadien kwam de Sterke Peer Gin uit, met een fris en jong imago perfect voor de lokale HoReCa. In het voorjaar van 2015 kwam de Custos Gin uit, gemaakt voor het dorp Brecht, tussen Wuustwezel en Sint-Lenaarts. De Custos, veel droger qua aroma-pallet dan de frisse Sterke Peer Gin, bewees Thomas zijn inzicht in smaakcombinaties.
De Sint-Katharina Elixir, welke ontwikkeld werd in 2015, bevat echte Hoogstraatse aardbeien. Nog steeds als hobbyist, verwierf Taxandria Elixirs en distillaten bekendheid met zijn originele streekproducten.

Stoken voor derden

Terwijl een gin-hype losbarstte, legde Thomas zich vooral toe op het uitwerken van recepten voor derden. Op elke vraag ging hij in. Er kwamen enkele verrassende uitdagingen en combinaties: Pompoenpitten, ui, raap of sansho-peper zijn enkele voorbeelden. Door te blijven experimenteren vergrootte de expertise.

Een grote groei kwam met het ontwikkelen van de voetbalgins in 2016 en het voorjaar van 2017. Thomas ontwikkelde unieke gins voor onder andere Antwerp, Anderlecht en Club Brugge. De ideale gins voor de fans, met telkens de look en waarden van de clubs. Ook heeft elke gin een eigen recept met telkens andere basisingrediënten en smaakaccenten.

Sterkstokers

In het voorjaar van 2017 veranderde Taxandria Elixirs in Sterkstokers Distilleries. Met de Thomas Gin nr. 21 en beide Cameo Vermouth’s: nr. 11 (semi-sweet red) & nr. 17 (semi-dry white) kwamen er ook een nieuwe reeks huisproducten. De Thomas Gin nr. 21 krijgt van zowel professionals als liefhebbers lovende reacties, door zijn krachtig maar aangenaam smaak-karakter. De Cameo Vermouth’s, beide van culinair niveau, bewijzen de veelzijdigheid van het bedrijf. Eind 2017 greep Thomas terug naar de basisingrediënten van de Suzette likeur en maakte het Antwerps Elixirke, een likeur met een jong en fris karakter met een laag alcoholpercentage.

Privat label / relatiegeschenken

Een volgende groei kwam toen we ook horeca en bedrijven hielpen met hun eigen drank. We probeerden de waarden van het bedrijf te vertalen in een uniek product.

Als de specialist in het vervaardigen van Private label dranken, verhuisden we in mei 2018 van de garage in Sint-Lenaarts naar een modern industriepand in de Veilingstraat in Hoogstraten. De distilleerketel werd vergroot naar een capaciteit van 2000 liter per run. De grote ketel zal ons ook helpen om de productie te verhogen en de kwaliteit te bewaken. Qua grootte zijn we uitgebreid, maar dezelfde waarden blijven van kracht: kleinschaligheid, passie, ambacht & enthousiasme.

Jenever, wiskey, rum, elixir, vermouth & wodka

Nieuwsgierig als we zijn, doen we niets liever dan experimenteren. Op advies van internationale collega’s maakten we ons eerste vat whisky in 2013. Een vat dat niet gebotteld en verkocht zal worden. Misschien heb je als bezoeker ooit het voorrecht om in de stokerij hiervan te mogen proeven. Oude jenever, rogge moutwijn en rum liggen ook al een tijdje op vat te rijpen. Een eerste botteling van een gerijpt vat rum werd de limited edition rum: Jack Fox.

We vervaardigen naast onze eigen producten ook Private Label dranken, zowel kleine als grote batches. Met Thomas & Karin als zaakvoerders, Patrick & Lorenz die de verkoop voor hun rekening houden en Els in de produktie, is Sterkstokers gespecialiseerd in het creëren van unieke gin, jenever, elixir, vermouth, rum, wodka & whisky van topkwaliteit.

Ben je ondernemer of heb je een Horeca-zaak? En wil je de kernwaarden van je bedrijf op een originele manier uitstralen naar je klanten? Of een uniek streekproduct op de markt brengen? Sterkstokers is gespecialiseerd in het ontwikkelen van Private Label dranken

Pin It on Pinterest

Share This