Stevia Sambuca Elixir

Stevia 

Stevia is een plantje dat een natuurlijke zoetstof: stevioglycoside bevat, welke een uitzonderlijke zoetkracht bevat. Deze is wel 300 maal zo sterk als die van gewone suiker. Steviaglycolside bevat daarentegen geen calorie├źn!

Stevia als smaak in sambuca:

Sambuca is een anijsdrank. Anijs is ook bekend van ouzo, pastis… In sommige recepten hiervan voegt men ook zoethout toe. Dit inspireerde om stevia te gebruiken als zoetstof en als smaak voor de Elixir. Het is een zeer zachte sambuca.

Anijs:

Anijs wordt gebruikt als spijsverteringsmiddel. Het is ook een ingredi├źnt in hoestmiddels en zou ook helpen als bactericide en tegen spierkrampen.

Traditioneel heeft sambuca meer dan 40% alcohol . In dit recept zit 30% alcohol.

Suiker in Elixir:

Bij verschillende experimenten met stevia in de Sterkstokers elixirs ervaren we steeds een voorkeur voor suiker bij vergelijkbare tests. Het bij-smaakje bij stevia werd wel door sommigen gewaardeerd. Het is de specifieke zoethoutsmaak van stevia die opvalt. Het werd een zoektocht naar een recept waarin stevia niet enkel gebruikt wordt als zoetstof, maar ook als waardevol element in de smaakbeleving.